NAJAVLJUJEMO!

USKORO! / 10. po redu
Gospodarski forum Žepče!

19. listopad/oktobar

Održan 8. Gospodarski forum Općine Žepče

19 Oktobra, 2021 by RAZ Administracija0
133-b-1200x521.jpg

U organizaciji Razvojne agencije Žepče i uz pokroviteljstvo općine Žepče, u restoranu California Žepče,  održan je 8. Gospodarski forum općine Žepče, pod sloganom „Wood is Good“. Okupio je brojne goste iz javnog i privatnog sektora iz Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Crne Gore. Preko 80 sudionika imalo je prigodu za razmjenu međusobnih iskustava i praksi u primjeni digitalizacije u procesu proizvodnje, i inovacija kao generatora gospodarskog razvoja u svakoj od zemalja bez obzira na njen sadašnji razvoj. Glavni fokus ovogodišnjeg Foruma bila je drvoprerađivačka industrija, kao profitabilna industrija koja je u dinamičnom trendu rasta, i sa svakodnevnim izazovima u promjenjivim zahtjevima tržišta i ponašanja međunarodne konkurencije.

Gospodarski forum općine Žepče 2021. otvorio je općinski načelnik Mato Zovko koji se prisjetio dosadašnjih Gospodarskih foruma, od 2013. godine, koji su bili posvećeni uvijek aktualnim temama za privatni sektor, od energetske učinkovitosti u malim srednjim poduzećima, razvoju povoljnog poslovnog okruženja kroz dijalog javnog i privatnog sektora, razvoj radne snage za potrebe poslodavaca u zemljama Jugoistočne Europe, do ženskog poduzetništva kao važnog elementa gospodarskog rasta i učinkovite metoda postizanja demokratskog društva utemeljenog na osnaživanju žena jednakosti spolova. „Uspjesi dosadašnjih Foruma, koji su od samoga početka imali međunarodni karakter, mjere se dolaskom preko 700 sudionika sa više od 100 govornika i prezentatora iz zemalja Jugoistočne Europe i šire“,  kazao je općinski načelnik Mato Zovko i poručio da je Gospodarski forum općine Žepče bio i ostao mjesto gdje se susreće javni i privatni sektor u međusobnom dijalogu za bolju budućnost. Direktorica Razvojne agencije Žepče Branka Janko je istaknula da su drvoprerađivači jedan od važnijih čimbenika gospodarskog razvoja u BiH i da je ovaj sektor, u godini pandemije, ostvario rast u izvozu namještaja za 3,1% više nego u 2019. godini. „ S druge strane od nas se traži brza intervencija u kreiranju adekvatnih mjera podrške drvoprerađivačima,  dostupnosti kvalitetnije i cjenovno prihvatljivije sirovine, kao  i mjere  sufinanciranja uvođenja standarda kvalitete koji se traže u zemljama u Europskoj uniji a omogućavaju drvoprerađivačima da nastave sa izvozom svojih proizvoda“, naglasila je Janko. Pozdravne riječi uputili su gradonačelnik grada Široki Brijeg Miro Kraljević, direktor Ustanove za stručno obrazovanje odraslih WMT-a Banja Luka Zoran Vuković,  i zamjenica direktora Centra kompetencija Vukovarsko-srijemske županije Ana Bošković, koji su zajedno sa Vanjskotrgovinskom komorom BiH bili suorganizatori 8. Gospodarskog foruma općine Žepče, dok su medijski partneri bili Federalna TV, RTV Herceg Bosna, Portal Klix i Radio Žepče.

U prezentacijskom dijelu predstavili su se poduzeća „Aurora Plus“ iz Teslića koja je prezentirala program drvene fitnes opreme „Strong as wood“ koja je jedinstvena na domaćem tržištu, kao i drvenu stonu lampu sa motivima Zmijanskog veza koristeći u njenoj izradi reciklirane materijale. Mladi inovatori Vedran Miletić i Frano Šarić predstavili su „Barrel Land“, drvenu bačvu namijenjenu za smještaj turista na Blidinju, originalnu ideju koja se dopada mladim ljudima, dok je Emir Salkić iz Sarajeva prezentirao drveno balans biciklo imena Tochak namijenjeno djeci uzrasta od dvije do pet godina.

Program 8. Gospodarskog foruma 2021. godine bio je koncipiran u dvije panel diskusije. Panel diskusiju na temu „Tradicionalne industrije i digitalno doba-primjer drvoprerade“ vodila je Biljana Jorgić, a govorili su Bogdan Vicanović, direktor Razvojne agencije Gradiška, Zoran Vuković, direktor Ustanove za stručno obrazovanje odraslih WMTA Banja Luka, „Šiška d.o.o.“ Štitar i Dragan Prljić, prokurist kompanije „Prlić“ d.o.o. Tijekom diskusije aktualiziran je problem nedostatka stručnih kadrova i potrebu širenja tradicionalnih zanata jer bez znanja koje je neophodno za drvopreradu sami procesi digitalizacije ove industrijske grane gube smisao. Tijekom panel diskusije je istaknuto da je ključ u stvaranju kvalitetnih kadrova, reguliranju zakonske regulative vezane za šume i gazdovanje istim, dobivanje neophodnih certifikata za šume bez kojih je naš domaći proizvod obezvrijeđen i nije dostupan na tržištu EU u mjeri koju zaslužuje. Zaključci idu u pravcu da drvoprerada kao tradicionalna grana industrije mora pratiti najnovije trendove u digitalizaciji kako bi osigurala optimalan nivo konkurentnosti kako na domaćem tako i na ino tržištu, te da su inovacije, posebno one koje imaju najveći stupanj primjenjivosti u gospodarstvu, jedan od glavnih elemenata razvoja modernog gospodarstva te je potrebno uložiti dodatne napore, a donatorska sredstva usmjeravati ka novim istraživanjima u cilju postizanja optimalne konkurentnosti.

U okviru druge panel diskusije kojom je moderirao Goran Dodig, razgovaralo se na temu     „Umrežavanja i što ono donosi sektoru drvoprerade u BiH“. Cilj panela je bio skrenuti pozornost na  prednosti umrežavanja na različitim razinama, definirati mogućnosti i njihove prednosti i nedostatke (klasteri, udruženja, mreže,). Sudionici panel diskusije bili su Danijela Šarić Bartolović, voditeljica Odjela za razvoj i poslovanje Centra kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj Vukovarsko-srijemske županije, Selma Bašagić, sekretar Asocijacije drvne industrije i šumarstva Vanjskotrgovinske komore BiH, Dragan Rezić, predsjednik Drvnog klastera Hercegovina,  Slobodan Milatović, Unija poslodavaca Crne Gore i Nevzet Sefo, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta. Tijekom razgovora posebno je istaknuto da je umrežavanje jako važno kako bi se omogućio lakši pristup institucijama u cilju kreiranja boljeg poslovnog okruženja, a može biti i mehanizam zastupanja interesa poduzeća putem sajmova. Istaknuto je i kako je važno ulagati u ljudske resurse i obrazovanje, bez čega nije moguće razvijati konkurentnu proizvodnju u drvnoj industriji. Pored sektorskog umrežavanja, istaknuta je i nužnost međusektorskog povezivanja kako bi se poboljšala konkurentnost drvoprerađivača ali i cjelokupna gospodarska aktivnost u suvremenim izazovima globalne ekonomije. Povezivanje sa drugim sektorima je upravo ono što daje novu dimenziju poslovanju, odnosno nešto što doprinosi boljoj transformaciji koje je nužna u cilju dugoročnog razvoja. Navedene su i mogućnosti institucionalne potpore razvoju poduzetničke infrastrukture koja će biti dostupna nakon usvajanja Zakona o poduzetničkoj infrastrukturi, što će biti jako važan korak ka uspostavljanju sustavnog pristupa planiranju razvoja poduzetničke infrastrukture. Istaknut je izazov koji očekuje drvoprerađivače u narednom periodu a tiče se ostvarenja e-normi u okviru kojih će biti nužno certificiranje, jer bez toga neće biti mogućnosti izvoza u EU. Istaknuto je da se povećao izvoz ali i da se povećao izvoz rezane građe dok se istovremeno domaći proizvođači susreću sa problemom nabavke upravo rezane građe.

U završnom dijelu predstavljeni su projekti „Podrška drvnom i metalskom sektoru kroz upotrebu IKT i analizu površinske obrade“ o kojem je govorio Faruk Cerić iz Agencije SERDA i projekt „Povećanje konkurentnosti transnacionalnih centara poslovnih kompetencija i mreže-centrikomNET“ koji je predstavila Anita Jakovljević, općina Stari Jankovci iz Republike Hrvatske.

Slogan pod kojim je održan ovogodišnji 8. Gospodarski forum „Wood iz Good“ ukazao je na važnost očuvanja šuma za razvoj drvoprerađivačke industrije u BiH, i našeg odgovornog ponašanja prema šumama kao našem najvećem bogatstvu.  O tome je razgovarano i na prvim transnacionalnim B2B susretima drvoprerađivača iz Republike Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Pozivu se odazvalo 20-tak tvrtki, od malih zanatskih radnji do velikih tvrtki sa preko 800 uposlenih, koje su razmijenile svoja iskustva u  mogućnostima povezivanja na domaćem i stranom tržištu. Prvi poslovni susreti drvoprerađivača održani su kao aktivnost projekta „centrikomNET – Povećanje konkurentnosti transnacionalnih centara poslovnih kompetencija i mreža“ koji je usmjeren na razvoj i unaprjeđenje inovativnih modela za povećanje konkurentnosti poduzetnika. Projekt implementiraju vodeći partner Općina Stari Jankovci sa partnerima Općinom Tovarnik, Razvojnom agencijom Žepče, Unijom poslodavaca Crne Gore i Centrom kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj. Projekt je odobren u okviru drugog poziva za dostavu projektnih prijedloga u okviru Programa prekogranične suradnje INTERREG IPA CBC Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014.-2020., a sufinanciran je sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije.

Snimak 8.Gospodarskog foruma općine Žepče možete pogledati na sljedećem LINKU.

Ostale fotografije možete pogledati na sljedećem LINKU

018
035
028
046
061
041
050
084
116
112
130
080