NAJAVLJUJEMO!

USKORO! / 9. po redu
Gospodarski forum Žepče!

October 13 – 15

U Žepču upriličeni poslovni susreti udruga/udruženja poslodavaca iz ZDK i TK

17 Oktobra, 2022 by RAZ Administracija0
Poslovni_susreti_2022-1-1.jpg

„Tisa Komerc“ d.o.o. Žepče je bila domaćin poslovnih susreta udruga/udruženja poslodavaca u okviru 9. Gospodarskog foruma općine Žepče čiji je organizator i nositelj aktivnosti Razvojna agencija Žepče uz pokroviteljstvo općinskog načelnika Mate Zovko.

Susretu su se odazvali Grupacija poslodavaca Zeničko-dobojskog kantona, Udruženje privrednika općine Gračanica, Udruženje poslodavaca Tešanj, Udruženje poslodavaca općine Kakanj „Centar za podršku biznisu“ i Udruženje privrednika Živinice, kao i domaći predstavnici, Udruženje „Motrix“ i Udruga poduzetnika i poslodavaca Žepče, te općinski načelnik Mato Zovko, direktorica Razvojne agencije Žepče Branka Janko i pomoćnik načelnika Službe za gospodarstvo Namik Malićbegović.  Tema poslovnog susreta jeste rad udruženja/udruga u interesu članstva kreiranje poslovnog okruženja u lokalnim zajednicama sa privatnim sektorom, mogućnosti zajedničkog nastupa udruženja/udruga prema donositeljima odluka, priprema i provedba zajedničkih projekata od značaja za poslodavce u BiH, nastup na sajmovima i sl.

Predsjednika Udruženja Motrix Žepče i ujedno vlasnika renomirane firme Tisa komerc d.o.o., Nagib Mujkić kazao je da suradnja poduzetnika  treba da bude mnogo veća, a posebno kroz udruženja poput Motrixa ili bilo kojeg drugog, istakao je Mujkić i kazao da  dosta poduzetnika nailazi na puno izazova i još uvijek nije dovoljno svjesno značaja institucionalnog rješavanja problema. „Realno gledajući, glas poduzetnika se jako slabo čuje. Mi stvaramo vrijednost sa svojim uposlenicima, borimo se i da država napreduje, ali objektivno, kada mi ukazujemo na određene probleme, kad izađemo sa izvjesnim prijedlozima, nažalost, naš glas nije dovoljno jak da utječemo na neke promjene. Mislim da nismo dovoljno dobro zastupljeni, djelomično zahvaljujući nama koji smo neorganizirani, a djelomično i zbog neposluha onih koji donose odluke, jer većina odluka koje donose nisu koordinirane sa privredom. Ovo danas je jedan reprezentativan skup privrednika iz raznih krajeva Bosne, gdje ćemo razmijeniti mišljenja i iskustva, pa da pokušamo naći obrazac i za neka buduća udruženja koja će rješavati ovu problematiku“,  istakao je predsjednik Udruženja Motrix Nagib Mujkić.

Mišljenja sam da ovakvih sastanaka treba biti što više i smatram da na neki način poduzetnici trebaju  da budu  i nositelji vlasti, odnosno da određuju vlast i politiku vlasti, a da oni budu u službi gospodarstva. Moramo iznaći načina da se uključimo u sustave vlasti, u prvom redu mislim na zakonodavnu vlast, jer tu mora biti veća zastupljenost poduzetnika. Evo imamo svježe primjere sa poskupljenjima nafte i goriva, smanjenja akciza i slično, da to slabo koga u vlasti interesira“, dodao je Ivo Mrkonjić, ispred Udruge poduzetnika i poslodavaca Žepče koja je pored Udruženja privrednika „Motrix“ bila domaćin poslovnih susreta u Žepču.

Razvojna agencija Žepče organizator je poslovnih susreta, kao uvertira u 9. Gospodarski forum općine Žepče, i prema riječima direktorice Branka Janko ovi poslovni susreti su da žepačka udruženja povežu sa drugim udruženjima na zajedničkom rješavanju određenih problema i eventualnih zajedničkih projekata, zato tu i jeste Razvojna agencija kao poveznica svega toga. Ono što će agencija pratiti i animirati jesu projekti prema međunarodnoj zajednici koja uvažava poduzetnički sektor, a što je  prilika za sve da se udruže i povežu u zajedničke projekte od interesa za članstvo. „Mišljenja sam da bi javni sektor trebao smanjiti upošljavanje, da se tu povuče neka granica i da se više akcenta kod mladih kadrova  usmjeri prema privatnom sektoru. Potrebna je mnogo jača promocija privatnog sektora kroz pozitivne primjere“, kazala je Janko.

Gosti su također prezentirali rad svojih udruženja poduzetnika i u najvećem dijelu priča je ista kao i u Žepču a stavovi jednaki kada je riječ o boljoj međusobnoj povezanosti i uvezanosti privatnog sektora, jačem pritisku na donositelje odluka a što je sada i prilika s obzirom na nedavno održane izbore, pozivu prema međunarodnoj zajednici da fondove usmjeri za nabavku opreme, mašina za kompanije i time doprinese konkurentnosti privatnog sektora u BiH.

Nakon radnog sastanka  organizirana je posjeta kompanijama u Žepču koje su članice žepačkih udruženja/udruga poslodavaca i to „Tisa komerc“ Žepče, „Prograd“ Žepče, „Jasmin M“ Žepče, „Elchy Tex“ Žepče, „Eagle Technology“  i „Budo -export“ d.o.o.

Poslovni_susreti_2022-1 (1)
Poslovni_susreti_2022-5
Poslovni_susreti_2022-1-1
Poslovni_susreti_2022-2-1
Poslovni_susreti_2022-3
Poslovni_susreti_2022-4