NAJAVLJUJEMO!

USKORO! / 10. po redu
Gospodarski forum Žepče!

19. listopad/oktobar

Na 10.Gospodarskom forumu općine Žepče biti će predstavljen zajednički investicijski fond Žepča i USAID-a

29 Septembra, 2023 by RAZ Administracija0
Najava_Zepce-1-1536x998-1-1200x780.png

Gospodarski forum Općine Žepče ove godine slavi deset godina postojanje, te su iz lokalne samouprave odlučni pokazati konkretne mjere potpore lokalnim poduzetnicima i investitorima, nastale prateći preporuke i zaključke sa prošlogodišnjeg foruma.

“Imamo izuzetnu želju da i ovaj Gospodarski forum bude usmjeren ka privrednicima, uključujući podršku umrežavanju i izlasku na ino tržista.  Ovogodišnji forum nosi poseban značaj jer će, pored uobičajenih tema o ekonomskom razvoju, tehnologiji i inovacijama, biti prilika za predstavljanje novog zajedničkog investicijskog fonda koji je produkt suradnje između Općine Žepče i USAID-a kroz projekat “Diaspora Invest”. Fondom ćemo osnažiti investicije u start-up, mala i srednja poduzeća na području općine Žepče, koji su pokrenuti ili se razvijaju uz saradnju našeg iseljeništva kroz nove ili postojeće poslovne veze”, poručila je Branka Janko, direktorica  Razvojne agencije Žepče.

Jedan od važnih fokusa foruma bit će i poseban potencijal koji dijaspora može donijeti za ekonomski razvoj općine i šireg područja, ali prvenstveno kroz jačanje veza sa lokalnim privrednicima i start-up firmama koje se formiraju uz saradnju sa dijasporom, ali u općini Žepče. Na forumu će biti prilika za diskusiju i o B2B prilikama za uspostavu suradnje sa iseljeništvom.

“Gospodarski forum će ove godine veliki naglasak staviti na uključivanje poduzeća, institucija i inicijativa koje ne dolaze samo sa područja Općine Žepče. Važno je da se ovaj događaj prepoznaje kao regionalni skup – mjesto dobrih prilika za rast i razvoj, te vrlo konkretno povezivanje kompanija.  Imat ćemo posebne mehanizme koji će osigurati sektorsko uvezivanje i networking koji prati potrebe i zahtjeve kompanije učesnice”, napominje načelnik općine Žepče, Mato Zovko.

Kao i svake godine, forum će uključivati B2B poslovne susrete, gdje će kompanije iz regije imati priliku da se upuste u direktne pregovore o mogućim partnerstvima i zajedničkim projektima. U ovom kontekstu, predstavljanje novog investicijskog fonda dodatno povećava potencijal za privlačenje novih investicija i partnerstava.

“Jedan od segmenata ovogodišnjeg foruma bit će predstavljanje otvorenog poziva za grant program koji realiziraju Općina Žepče i USAID projekat “Diaspora Invest”. Ovaj fond ima za cilj da podrži lokalne projekte i inicijative koje doprinose ekonomskom razvoju i otvaranju novih radnih mjesta, sa fokusom na saradnju sa dijasporom. Mi ćemo nastaviti podržavati ovu jedinicu lokalne samouprave, koja je pokazala izuzetne napore da unaprijedi poslovnu klimu za investiranje”, poručuju iz USAID projekta “Diaspora Invest”: